Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 28. marts 2017

Nye bøger #15 - Februar


Med dette lille haul kommer jeg up to date med mine bookhauls. Og denne gang er der kun 9 bøger og en enkel graphic novel at vise frem. Størstedelen af bøgerne er del af en serie, mens en enkelt skulle være en selvstændig roman (så vidt jeg ved).

Rise, Symbiont og Chimera af Mira Grant. Grant har skrevet en af mine ynglings trilogier Newsflesh, og jeg var ret trist da den sluttede. Men det var jeg heldigvis ikke særlig længe for nu har hun udgivet en novellesamling, Rise, med historie fra universet (der skulle også komme en anden bog senere på året). Symbiont og Chimera er bog 2 & 3 i en ny serie af Grant, hvor jeg læste bog 1 Parasite tilbage i februar.

Alice og Red Queen af Christina Henry. Denne serie er en genfortælling af Alice i Eventyrland. Jeg elsker genfortællinger, så på et tidspunkt vil jeg også prøve kræfter med disse to bøger.

A Conjuring of Light af V.E. Schwab. Tredje og sidste(?) bind i serien Shades of Magic. En serie der er blevet pænt hypet. Og nu da jeg har dem alle tre regner jeg med at bingelæse dem forhåbentlig senere på året.

The Wrath & the Dawn og The Rose & the Dagger af Renee Ahdieh. Igen en genfortælling, denne gang af 1001 nats eventyr. Lyder meget spændende og ikke som noget jeg har læst før.

Udyret af Peternelle van Arsdale. Udyret lyder til at være en rigtig spændende dark fantasy roman, som jeg glæder mig til at læse. (Og så skulle den være en selvstændig roman - sjældent nu til dags). Den er et anmeldereksemplar fra Forlaget Carlsen.

American Vampire, Vol. 8 af Scott Snyder & Rafael Albuquerque. Jeg mangler at læse vol. 7 i denne serie, før jeg kan kaste mig over vol. 8, men da det er nogle år siden jeg har læst de første albums regner jeg med at genlæse hele serien for at få mest ud af den.

lørdag den 25. marts 2017

Komatøs af Ronnie Andersen

"Maj flytter fra sted til sted. Det går ikke så godt hverken med moren eller med at starte i nye skoler- slet ikke i det jyske, hvor moren og Maj parkerer campingvognen og skiller sig en del ud fra det normale. Hverken kæresten eller læren kan rigtig stille noget op over for den massive mobning, der bringer Maj ud på søens tynde is."Jeg kan ikke længere huske, hvad det var der fik mig til at låne Komatøs af Ronnie Andersen med hjem fra biblioteket. Jeg havde hørt om forfatteren før, men jeg har ikke tidligere læst noget af ham. Så jeg besluttede at starte med Komatøs - fordi det er den der lige var hjemme på biblioteket. Jeg fik den med hjem, og jeg undgik behændigt at læse bagsiden, in case den ville afsløre for meget. Så jeg vidste ikke noget om den andet end at det var en YA-roman.

Maj er vores hovedperson, og hun lever en lidt rodløs tilværelse sammen med moren. Hun er netop flyttet til en ny by i det jyske fra Sjælland. Hendes forældre er skilt. Hendes mor er alkoholiker, hendes far er en soldat og har tidligere slået moren. Maj skal også starte i en ny skole. Her bliver hun udsat for massiv og ondskabsfuld mobning fra to piger i klassen. Men hun får også nogle få venner, heriblandt Filip, som hun kommer tættere og tættere på. Men Maj holder dem på afstand, for de skal jo helst ikke finde ud af at Majs mor er alkoholiker og at de bor i ret klamt hus,

Så det er nogle ret alvorlige emner denne roman tumler med. En ung pige, der bliver udsat for svigt fra forældrenes side og det offentlige. En ung pige der bliver mobbet noget så grusomt. En ung pige der har været udsat for morens alkoholmisbrug så længe, at hun ikke altid ved hvad hun skal blive pinligt berørt over.
Og selvom alt dette hurtigt kunne gå hen og blive temmelig dystert, så er der også små glimt af lys og håb indimellem. Dertil er Komatøs også virkelig godt skrevet. Andersen leger med sproget og opfinder til tider sine egne ord og begreber. Og det er interessant at læse.
"På en måde gjorde det ikke så ondt at drukne, som man skulle tro. Vandet var godt nok iskoldt, men det opfattede jeg kun uklart. Jeg tænkte på alt muligt andet. Alt andet end, at jeg var fanget under isen og ikke kunne få vejret. Lige da jeg faldt i, gik jeg selvfølgelig i panik. Men så kom roen."
Komatøs er som sagt min første bog af Ronnie Andersen, men jeg tvivler på at det bliver den sidste. Jeg synes, at han skriver interessant og vedrørende. Selvom Komatøs ikke har mange sider, sker der alligevel utrolig meget og der er en god dybe over historien, som man kan dykke ned i. Jeg havde gerne set at historien udspillede sig på nogle flere sider, så jeg rigtig kunne komme ind under huden på Maj og de andre personer. Det synes jeg ikke rigtig at jeg kom i løbet af romanen.
Det er en historie, der er hurtigt læst, så hvis du har et par timer, hvor du ikke ved hvad du skal lave, kan du altid læse Komatøs (eller en anden god bog).


3/5 stjerner

Komatøs af Ronnie Andersen
Forlag: Høst & Søn
Udgivet: 13 januar 2014 (denne udgave) / oprindelig udgivet 22 oktober 2012
ISBN: 9788763825894
176 sider

torsdag den 23. marts 2017

Diabolik af S.J. Kincaid

"En diabolik er skabt til at være ubetinget loyal over for sin ejer.
En diabolik er en nådesløs dræbermaskine.
Nemesis er diabolik. Hun er bundet til Sidonia og vil ofre sig uden at tøve, hvis hendes ejer er i fare.
Nemesis er bare ikke helt almindelig. Hun har en svaghed, der gør hende til den farligste diabolik i imperiet - hun ved det bare ikke ... endnu."


Nemesis er vores hovedperson og hun er diabolik. Som barn blev hun bundet til senatordatteren Sedonia Empyrian og vil dø for at beskytte Sedonia. Sedonias far går ind for at få videnskaben tilbage og er derfor en fjende af kejseren. Så da Sedonia bliver beordret til at rejse til hoffet af kejseren er der ikke just gode intentioner bag. Så Nemesis får til opgave at udgive sig som Sedonia og rejse i hendes sted. Og således begynder Nemesis' rejse ind i en verden med forstillelse, magt intriger, perversion, vold, med også venskab, kærlighed og kampen for retfærdighed.

Der var flere ting som jeg faldt for ved denne roman. Det første der vakte min interesse for denne roman var helt klart forsiden. Den er simpelthen så flot designet og passer virkelig godt til bogens indhold efter min mening.
Det der så efterfølgende fangende mig var selve verdenen. Vi er ude i fremtiden. Nogle mennesker bor stadig på planeter, men de bliver ikke regnet for andet end arbejdere af de rige og magtfulde mennesker som bor i rumskibe og lignende. Desværre bliver videnskab set ned på som noget kættersk og i værste fald straffet med døden. Det betyder så også at de rumskibene er ved at falde fra hinanden idet man ikke længere kender teknologien til at reparer dem. På den ene side er der de mennesker, der forsøger at få teknologien og videnskaben tilbage med farer for deres eget og deres families liv, og på den anden side er der kejseren og dennes mor som slår hårdt ned på alt og alle der går imod deres vilje. De er meget morderiske og paranoide, og vil gøre alt for at bevare deres magt.
Og så er der diabolikkerne. En diabolik er en genetisk fremstillet bodyguard, som rige mennesker køber til deres egen beskyttelse. Diabolikken bliver så bundet til sin nye ejer, og vil gøre alt for at beskytte sin ejer. En diabolik har ingen følelser, så derfor er der intet der kan holde dem tilbage, når de først har sat sig et mål. Nemesis er en hårdtslående karakter, og jeg blev rimelig hurtig glad for hende. Hun sætter sig et mål som hun så gør alt for at nå. Og selvom hun er diabolik, så har hun også visse svagheder, der gør hende mere menneskelig. Jeg kunne især godt lide hendes traumer omkring bure, fordi hun selv blev holdt i et indtil hun fik sin ejer. Det gør hende meget troværdig, og man kommer til at holde af hende.
Alt det her blandet sammen og tilsat noget action, virkelig gode cliffhangere og plottwist er Diabolik efter min mening en virkelig god historie.


Jeg havde dog nogle enkle problemer med romanen. Nemesis begynder at udvikle følelser, som er ganske interessant, men jeg manglede en mere uddybende forklaring på hvorfor. Jeg ved ikke rigtig om jeg tror på den forklaring om at fordi hun bliver behandlet som et mennesker begynder hun at også at udvikle følelser. Sedonia har altid behandlet hende som et menneske, som en del af familien, og de er selvfølgelig bundet sammen af deres bånd, men det går alligevel lidt for stærkt for mig, når Nemesis meget hurtigt begynder at udvikle følelser.

En anden ting jeg undrede mig over sker i slutningen af romanen. Jeg vil ikke sige for meget på grund af spoliers, men jeg forstod ikke Nemesis' reaktion. Hvorfor tager hun denne persons ord for gode varer? Det gav ikke rigtig mening i forhold til alt det vi får fortalt i løbet af historien. Så der var en lille afvigelse i handlingen, men heldigvis overskygger den ikke resten af historien for mig. Som jeg alt i alt synes er meget fed og godt skruet sammen.

Oprindelig var Diabolik ment som en enkelstående roman, men forfatteren har i stedet for besluttet sig for at udvide den til en triologi. Det er jeg meget spændt på, hvordan kommer til at gå, for jeg synes den fungerer rigtig godt som en enkelstående roman. Men nu må vi se hvordan det kommer til at gå, for jeg skal helt sikkert læse videre når den engang bliver udgivet.


4/5 stjerner

Diabolik (The Diabolic #1) af S.J. Kincaid / Originaltitel: The Diabolic
Originalsprog: engelsk / læst på dansk
Forlag: Carlsen
Udgivet: 1. november 2016
ISBN: 9788711523773
372 sider

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

tirsdag den 21. marts 2017

Verdens PoesiDag 2017


I dag er det Verdens PoesiDag. Formålet med dagen er at fremme læsning, skrivning, udgivelse af poesi samt undervisning i selvsamme genre.

Jeg har læst lyrik on and off i en del år nu. Jeg læste dem i folkeskolen og gymnasiet, men lærere med hang til overanalyse dræbte en del af min lyst, så efter gymnasiet læste jeg meget sporadisk og med mange, lange pauser imellem. Sidste år besluttede jeg mig for at lave et af mine læsemål skulle være at jeg læste mere lyrik. Helt præcist en digtsamling om måneden. Og jeg kom i mål med det. Jeg fik læst 12 digtsamling i løbet af 2016. Og det er jeg på den ene side glad for, og på den anden side synes jeg ikke at jeg gav mig tid nok til at nyde digtene, til at nyde det jeg var igang med at læse. Og det synes jeg er en skam.

I 2017 har jeg endnu ikke læst en hel digtsamling. Jeg har læst digte, for på mit arbejde har vi et koncept der hedder Månedens digt som jeg er med i, og det kræver sjovt nok at jeg læser nogle digte ;)
Men min lyriklæsning har været spredt og det er jeg træt af. Så det kræver en ændring. En ændring af den måde jeg læser lyrik på. For jeg vil gerne læse lyrik igen og jeg vil gerne nyde det jeg læser. Jeg vil ikke sætte mig et mål for det vil bare stresse mig. Men jeg vil forsøge at tage mig den tid det tager at læse lyrik og nyde det. Og hvilken dag er bedre at starte på en Verdens PoesiDag.

Håber I har en god dag!


mandag den 20. marts 2017

Forårslæsning #3

Det er blevet marts og forårsmånederne er begyndt - i hvert fald ifølge kalenderen. (vejret er noget helt andet, der skifter mellem høj sol og frostgrader).
Men jeg er så småt ved at få forårsfornemmelser, idet dagene bliver længere og blomsterne pipler op af jorden. Jeg er i humør til nogle kærlighedsfortællinger. Derfor har jeg udvalgt en stak romaner, jeg gerne vil læse i løbet af de næste tre måneder. Hvis jeg får læst dem alle - YAY! Hvis ikke, ja så har jeg stadig nogle gode læseoplevelser i vente!

I vilkårlig rækkefølge ser min lille(!) liste således ud:


Romeo and Juliet af William Shakespeare. En klassisk, tragisk kærlighedshistorie som jeg har aldrig har læst, men har set flere filmatiseringer af. Jeg læser ikke så tit skuespil, men jeg føler at denne burde jeg læse. Og forhåbentlig får jeg det gjort i år.

Lagt på is & Dømt ude af Elle Kennedy. Sidste år læste jeg Aftalt spil og Lagt på is og var helt fortabt fra omverden da jeg læste dem. Men jeg kom ikke videre i serien, så derfor vil jeg gerne genlæse Lagt på is for derefter at læse videre i serien ved at læse Dømt ude.

Anna and the French Kiss af Stephanie Perkins. 
- Hvorfor har du endnu ikke læst denne bog, Pernille? Den har stået ulæst på din hylde i to år!
- Jeg aner det virkelig ikke!

Me Before You af Jojo Moyes.
Se overstående spørgsmål & svar og læg 1 år til!

Som sendt fra himlen & Som du ser mig af Cora Carmack. Jeg læste Som stjernerne står sidste år og elskede den. Nu er det på tide at få læst videre.

Skrøbelig skønhed af Amy Harmon. En af de nyeste tilføjelser til reolen. Og den lyder bare helt fantastisk, så den skal selvfølgelig læses.

Det er ikke mig, der er dig & Fra og med dig & Findes der en, findes der flere af Mhairi McFarlane. Humor, kærlighed, stærke kvinder i hovedrollen er hvad jeg har hørt om McFarlanes bøger, så det giver jo sig selv at dem skal jeg læse imens afterne bliver længere og lysere.

Måske en dag af Colleen Hoover. Dette bliver min første Hoover bog og jeg har kun hørt godt om den.


lørdag den 18. marts 2017

Nye bøger #14 - Januar


Igen har jeg fået samlet en rimelig stor bunke bøger sammen. Det er blevet til en pæn blanding af fødselsdagsgaver, anmeldereksemplarer og købte bøger. 25 bøger er det blevet til i januar samt starten af februar (og så tæller jeg ikke de bøger med, der er dumpet ind af døren efter disse billeder blev taget. De bliver vist frem ved en senere lejlighed).


Den 11. januar var der et arrangement med Jens Andersen på biblioteket, hvor jeg arbejder. Jeg var igang med at læse Denne dag, et liv, som var virkelig interessant og godt skrevet så selvfølgelig skulle jeg ind og høre om Andersen var ligeså god formilder mundtlig som han er på skrift. Jeg vil faktisk sige at han er bedre mundtlig, for hold nu op hvor havde vi en fest i de par timer foredraget varede. Han solgte også ud af nogle af de bøger han har skrevet, og det var gode tilbud, så jeg snuppede Denne dag, et liv om Astrid Lingren og Til døden os skiller om Tove Ditlevsen, og fik dem selvfølgelig også signeret.


I januar havde jeg også fødselsdag og havde i den forbindelse ønsket mig et par bøger - surprise. Jeg fik to bøger af Astrid Lindgren (helt klart påvirket af Jens Andersen og Denne dag, et liv). Jeg fik Mio min Mio og Brødrene Løvehjerte. To smukke og alvorlige børnebøger. Jeg har læst dem for mange år siden, men nu er det vist på tide at læse dem igen.


En dag var jeg i Føtex og opdagede at de havde tilbud på Kemikeren af Stephenie Meyer og Faldet af S.K. Tremayne. Kemikeren har jeg læst og nydt, og Faldet har jeg hørt skulle være uhyggelig og jeg elsker uhyggelige bøger.


Jeg har også faldet over to romaner der er illustreret af Chris Riddell. Hans streg er bare helt fantastisk og tilføjer altid noget ekstra til den historie der bliver fortalt. The Lie Tree af Frances Hardinge har fået rigtig gode anmeldelser. Neverwhere af Neil Gaiman har jeg læst for nogle år siden, men måtte simpelthen have denne udgave til mit hjemmebibliotek.


En anden flot bog er denne udgave af The Beauty and the Beast, som jeg overvejer at læse inden jeg skal se den nye filmatisering af Beauty and the Beast. Men det kan også være at det er bedre at vente til efter jeg har set filmen?
Little Women er også kommet i en ny lækker lilla udgave fra Puffin Classics. Den er så fin.


Da jeg var i Odense i starten af februar var jeg også forbi en boghandel eller to. Og i den ene fandt jeg matchende udgaver fra en af Sandersons serier, nemlig bog 2 og 3 i en serie. Jeg har længe ledt efter dem, for de første paperback udgaver var for høje i forhold til den bog 1 jeg allerede havde. 


Jeg har længe haft et godt øje til Sarah Perrys The Essex Serpent. Den har et sindssygt flot cover.
History is All You Left Me af Adam Silvera har fået meget gode anmeldelser, så den skal jeg selvfølgelig også læse på et tidspunkt.


Jeg er begyndt på en ny serie af Charlaine Harris serie. Læste den første bog i februar, og har derfor købt resten af den, så jeg kan finde ud af hvad der sker i de efterfølgende bøger.

Så er det blevet tid til at se på de anmeldereksemplarer jeg har fået tilsendt eller selv bedt om.

Stor tak til alle forlagene!


The Graces af Laure Eve hander om hekse og har et virkelig fedt cover. Den er fra Carlsen.
Bone Gap af Laura Ruby har jeg fået tilsendt af Turbine.


De næste to er fra HarperCollins Nordic. Soldaterne af Julie Kagawa er tredje bind i hendes serie om drager. Findes der en, findes der flere er Mhairi McFarlane lyder som idel forårs- og sommerlæsning.


Forlaget Facet har sendt mig tre af Nick Clausens udgivelser. Jeg har allerede læst Hummerkongens Hævn #1, men jeg tror, jeg venter med at læse Mareridt & Myrekryb 2 og Tidevandet til Dewey's 24Hour Readathon i april. De har nemlig en god længde til de mere intense readathons.

Alt godt kommer til en ende, og det gør dette bookhaul også. Nu har jeg en helt masse skønne bøger jeg skal have læst.

fredag den 17. marts 2017

Skønheden & Udyret - Currently reading #5


I morgen skal jeg se filmatiseringen af Skønheden & Udyret.
Der er reklamer for filmen her, der og alle vegne jeg kigger. Det er på grænsen til at blive lidt for meget efter min smag (jeg er ikke så god til ting der bliver overhypet), men det har endnu ikke mindsket mine forventninger til selve filmen, for jeg glæder mig utrolig meget. Og når jeg sidder i biografsalens mørke i morgen er jeg sikker på at filmen får mig til at glemme alt andet.

Eventyret om Skønheden & Udyret er blevet genfortalt mange gange og i mange forskellige versioner. Jeg har nogle stykker stående. Nogle har jeg læst, andre har jeg stadig til gode. En af dem jeg endnu ikke har læst er Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuves version The Beauty and the Beast. Den udkom for ikke så lang tid siden, og den er simpelthen en så skøn udgave.
Disneys tegnefilms version af Skønheden & Udyret er en film jeg har elsket siden jeg så den første gang, da jeg var barn. Den træk mig i ind dens fortryllende eventyr verden med magi, kærlighed og et bibliotek som er helt fantastisk.

Min weekend står derfor i Skønheden & Udyrets tegn. Jeg vil nemlig se tegnefilms versionen i aften samt begynde på The Beauty and the Beast, mens jeg glæder mig til i morgen.


Håber I får en skøn weekend!

tirsdag den 14. marts 2017

Drømmeæderne af Jonas Wilmann

"Hvem er den mærkelige mand, der render rundt på Elliots værelse om natten og roder i hans papirer? Stjæler hans bedste gyserhistorier!
Hvem er han? Hvor kommer han fra? Og hvad har han med Elliot at gøre?
Hvorfor skulle en voksen dog bryde ind på et barns værelse og stjæle hans gyserhistorier, spørger Elliots mor. Ja, hvorfor ...?
Har du nogensinde undret dig over, hvorfor voksne er sådan nogle sørgelige discount-udgaver af børn? Måske finder Elliot svaret."Jeg har læst flere af Wilmanns romaner og novellesamlinger til voksne, og nu har jeg så kastet mig over en af hans børnebøger. Det var helt klart titlen der først vakte min interesse, og så er det jo en forfatterspire der har hovedrollen. Forsiden var ikke helt min smag, men jeg er sikker på at den nok skal tiltrække børneøjne med den store flå/insekt og de meget psykedeliske farver. Men tilbage til romanen. Elliot elsker at skrive og han skrive kun bloddryppende gyserhistorie. Han er nemlig selv rimelig vild med gysere og hans venner kan heldigvis heller ikke få nok af dem. Elliot og hans forældre forstår ikke rigtig hinanden og taler tit forbi hinanden. En nat opdager Elliot at verden og fremtiden ikke er helt som han altid har troet det.

Drømmeæderne er letlæst og underholdene historie for børn. Den fortæller en historie om at tro på sig selv, venskaber og at stå ved sine drømme, hvad end de måtte være. Jeg fandt den desværre ikke særlig uhyggelig (som i overhovedet ikke uhyggelig), der er jeg mere til Wilmanns horrornoveller, men Drømmeæderne er en finurlig lille historie, der nok skal finde sine læsere eller så finder læserne den.


3/5 stjerner

Drømmeæderne af Jonas Wilmann
Forlag: forlaget KAOS
Udgivet: 22. august 2016
ISBN: 9788799835645
102 sider

lørdag den 11. marts 2017

Sand og sten, stål og glas af A. Silvestri

"Mennesket er et grimt og ubehøvlet dyr, der hellere vil stjæle føden fra sine kammerater end at hjælpe dem. Mennesket ser ikke frem, men ind, centrerer universet omkring sig selv.
Men mennesket er også et snedigt og stærkt dyr. Møder det modstand, bryder det ikke sammen, men kæmper blot hårdere, og selv når menneskets undergang er uundgåeligt, uddør det med oprejst pande.
Mennesket er både usselt og smukt, nogle gange samtidig, og nogle gange det ene eller det andet, alt efter hvilken læser, der læser historien."


Når Silvestri kommer med en ny bog er det helt sikkert at det er en jeg skal læse. Jeg synes at han er en meget spændende stemme på den danske litteraturscene. Han bevæger sig hjemmevandt i mange forskellige genrer, især i hans noveller, som han nærmest spytter ud. Så da jeg så Sand og sten, stål og glas på biblioteket var jeg selvfølgelig nødt til at låne den.

Sand og sten, stål og glas (som også er en ganske interessant titel) er en novellesamling med 8 noveller. Genren er science fiction og deres fokus er fremtiden og ikke mindst mennesket. Mennesket, dets handlinger eller mangel på samme og dets tanker er omdrejningspunktet for alle novellerne. Men udover det fælles tema er alle novellerne ganske forskellige fra hinanden. Silvestri eksperimentere blandt andet med forskellige skrivestil. I Højdepunkt er fortælleren en ordblind teenager, og teksten er derfor skrevet som af en ordblind, med hensyn til eksempelvis stavning. I den sidste novelle, Den allersidste dans, er sproget meget poetisk med ord vævet ind og ud i meget smukke og detaljerige sætninger. Begge noveller fungerer på de præmisser de er skrevet på. Alle noveller fungere på deres eget præmis. Selvfølgelig var der nogle jeg synes bedre om end andre, men alt i alt en udemærket samling.
Min eneste anke var mange af novellerne forsvandt fra min hukommelse efter jeg havde læst dem. Om det er fordi jeg havde for meget andet på hjernen i de dage jeg læste samlingen, skal jeg ikke kunne sige, men så har jeg da en god grund til at genlæse dem på et senere tidspunkt.

Silvestri gør også noget andet, som jeg godt kan lide, og som jeg finder meget interessant. Han giver nemlig efter hver novelle læseren et lille indblik i den selvsamme novelle. Det kan enten være en kommentar til novellens historie, dens handling eller noget helt tredje. Det er også noget blandt andet Stephen King (en af mine ynglingsforfattere) gør i de novellesamlinger han udgiver. Jeg finder det meget spændende at få et lille indblik ind i en forfatters hjerne, overvejelser, inspiration. Det fjerner ikke noget af magien/mystikken bag forfatterens virke for mig tværtimod tilføjer det noget ekstra til min læseoplevelse.

Hvis du kan lide fremtidsfortællinger, fortællinger om mennesket og dets styrker og svagheder er Sand og sten, stål og glas den rette novellesamling for dig.


3/5 stjerner

Sand og sten, stål og glas - udvalgte fortællinger af A. Silvestri
Forlag: Calibat
Udgivet: 1. november 2016
ISBN: 9788793281325
221 sider

fredag den 10. marts 2017

Marts' klassiker og murstensroman


Så har jeg fundet en ny klassiker og murstensroman, som jeg vil læse her i marts. Jeg tror det er godt at jeg vælge bøgerne måned for måned, for allerede nu har mit valg for murstensroman ændret sig tre gange! Det endelig valg er faldet på Gemina af Amie Kaufman og Jay Kristoff, bind nummer to i The Illuminae Files. Jeg elskede bind 1 Illuminae, og nu kan jeg ikke vente længere på at læse Gemina. Den er på knap 600 sider, men hvis den er ligeså god som Illuminae bliver den hurtig læst. (Og så kan jeg måske nå endnu en mursten - fingers crossed).

Jeg holder mig inden for science fiction temaet for jeg vil gerne læse The Time Machine af H.G. Wells. Jeg har faktisk set filmen for nogle år siden, og den var meget underholdende. Så nu vil jeg gerne læse den oprindelig historie. Den er på knap 100 sider, så måske kan jeg også her nå endnu en klassiker, eventuelt endnu en af Wells, jeg har nemlig et par stykker stående.

tirsdag den 7. marts 2017

Matilda af Roald Dahl

"Matilda is a brilliant and sensitive child, but her parents think of her only as a nuisance. When one day she is attacked by her odious headmistress, Miss Trunchbull, Matilda suddenly discovers she has a remarkable power with which to avenge herself!"Matilda er en skøn lille børnebog, der virkelige rørte mig. Den handler om Matilda som er meget intelligent, nysgerrig og som stiller spørgsmål og har en mening om det meste. Desværre ser hendes forældre ikke hende som et videnbegærligt barn, men derimod som en pestilens der skal undertrykkes eller ignoreres. Heldigvis opdager Matilda biblioteket, og hun bliver draget til den magi og viden der findes i bøgerne. Hun læser alt hvad hun kan komme i nærheden af og hendes lyst til at læse og lære mere er ikke til at stoppe igen.

Da Matilde endelig kan starte i skole, håber hun på en frisk start, hvor ingen ser ned på hendes trøst efter viden. Desværre bliver skolen ledet af den tyranniske Miss Trunchbull, der gerne udøver vold mod eleverne, når hun synes de ikke opfører sig ordentlig. Og det synes hun stort set hele tiden. Heldigvis er det ikke alle voksne der er forfærdelige i denne bog. Miss Honey der er Matildes klasselærer er fascineret af Matildes iver efter at lære mere og hun opmuntre Matilde på flere måder og herved får Matilde en ven og allieret. Men der er stadig problemet med Miss Trunchbull, men Matilde opdager at hun har en ganske særlig evne, hun kan nemlig bevæge ting ved hjælp af hendes hjerne. Og det er jo oplagt at bruge denne evne mod de tyranniske voksne i hendes omgangskreds.

Hvor ville jeg gerne have læst Matilda som barn, hun ville have været min heltinde, når de andre børn drillede mig for at læse bøger i frikvarterne i stedet for eksempelvis at spille fodbold eller sladre om andre. Der kunne jo godt have brugt Matildas særlig evne. Jeg elsker den kærlighed der er til bøger og viden, og som er stærkt til stede igennem hele bogen.

Matilda er en stærk karakter, der sætter sig op imod de urimeligheder hun møder i en ganske ung alder. Og det bliver man bare nødt til at beundre hende for. Hun lader sig hverken kue eller undertrykke, hun står ved det hun tror på, og hun gør alt for at udvide hendes videnshorisont.

Matilda er en fantastisk lille bog, som jeg kun blev glad af at læse. Den er underfundig, humorisk og fyldt med kærlighed til bøger og viden. Den kan helt klart anbefales både til børn og voksne.


4/5 stjerner

Matilda af Roald Dahl
Forlag: Puffin Books
Udgivet: 2013 (denne udgave) / oprindelig udgivet 1988
ISBN: 9780142424278
240 sider

lørdag den 4. marts 2017

Når man først har sagt ja af Kenneth Oppel

"Stevens lillebror er syg. Meget syg. Det er op til Steven at redde ham, men hvad indebærer et ja, og kan man egentlig skifte mening?"


Når man først har sagt ja er en bog om en familie, hvor det yngste medlem er uforklarlig syg hele tiden. Alvorligt syg. Forældre er trætte efter utallige ture til hospitalet og har ikke meget overskud ti at få resten af familien til at hænge sammen. Alt fokus går til den syge baby. Historien bliver fortalt fra Stevens synsvinkel. Han er et alvorligt barn, der har en masse angst og frygt i sig. Han frygter især hvepsene uden i haven efter han blev stukket og fik en allergisk reaktion og nu er han overfølsom for hvepsens gift. Hvilket er skræmmende for hvepsene er overalt både når han er vågen og når han sover. I hans drømme bliver han nemlig opsøgt af en ganske speciel hveps, der gerne vil hjælpe Steven med den syge lillebror. Alt Steven skal sige er ja.


"Ja er et kraftfuld ord. Det er ligesom at åbne en dør. Det er ligesom at puste til ilden. Det er det stærkeste ord i hele verden."

Jeg blive drevet af den smukke gule forside, med den sorte skrift på nær det røde ja, og de mange hvepse. Hvepse er noget jeg forbinder med uhygge fordi Stephen King ofte har brugt hvepse i sine romaner, og de har aldrig været tegn på noget godt. Så det regnede jeg heller ikke med at de var i denne historie. Og jeg havde ret.

Når man først har sagt ja er en fin lille fortælling der emmer af magisk realisme, om en drengs kamp med sin frygt og tvangshandlinger, så han kan redde sin lillebror, og om at gøre det rigtige selvom det kan være svært. Den er spændende og letlæst, selvom den behandler tunge emner. Steven er en interessant personlighed og det er hans kamp også. Det er en bog der giver eftertanke, for hvordan ved man at man gør det rigtige, når man står i en svær situation og ikke kan se hvordan det hele skal blive godt til sidst?


3/5 stjerner

Når først man har sagt ja af Kenneth Oppel / originaltitel: The Nest
Originalsprog: engelsk / læst på dansk
Forlag: Høst & Søn
Udgivet: 2. september 2016 (denne udgave) / oprindelig udgivet 2015
ISBN: 9788763842617
192 sider

torsdag den 2. marts 2017

Adulthood Is a Myth af Sarah Andersen

"Are you a special snowflake?
Do you enjoy networking to advance your career?
Is adulthood an exciting new challenge for which you feel fully prepared?
Ugh. Please go away."


Adulthood Is a Myth er en samling af Sarah Andersens små tegninger og fortællinger om hverdagslivet og alle dens glæder men i højeste grad også dens genvordigheder. Der er også en del satire i fortællingerne, og mange af dem er ganske sjove. Personligt kan jeg godt lide dem, hvor læsning og bøger indgår, men også kæledyrene som katte og kaniner er pænt sjove.

Sarah Andersen startede oprindelig på internettet med at udgive sine tegninger, men nu er nogle af dem så samlet i blandt andet denne bog og i endnu en bog der udkommer her i marts. Bogen er hurtig at læse, fordi så meget står der heller ikke i den, men jeg ved ikke om de fungere bedre på internettet, hvor man hurtig lige kan læse et par stykker og så gå videre.

Der var nogle af tegningerne der ramte spot on for mig, mens andre bare var lidt ligegyldige og mærkelige. Men sådan synes sker en gang imellem. Man er forskellige steder i livet, har oplevet forskellige ting, og noget rammer bare lidt mere plet end andet. Sådan havde jeg det også da jeg læste Maren Uthaugs striber i januar. Nogle ramte plet, mens dem med blandt andet børn ikke sagde mig så meget, nok fordi jeg ikke selv har børn.

Adulthood Is a Myth kan give et lille pusterum i hverdagen, men om det fungere bedst på internettet eller i bogform er op til den enkle at bestemme.


3/5 stjerner

Adulthood Is a Myth (Sarah's Scribbles #1) af Sarah Andersen
Forlag: Andrews McMeel Publishing
Udgivet: 8. marts 2016
ISBN: 9781449474195
109

onsdag den 1. marts 2017

Februar 2017


Februar var en blandet måned, og på en måde en lang måned. Jeg kan knap nok huske hvad jeg har brugt mine dage til. Men noget hænger da ved.
En af de første dage af februar var jeg i Odense med en veninde. Vores formål var at se udstillingen Disney - Kunsten at fortælle på Brandts. Vi havde sat tid af så vi også kunne gå lidt rundt i Odense Midtby. Og fik gået en hel del. Selve Disney udstillingen var spændende. Vi kunne have brugt flere timer der, men skulle jo også hjem igen. Vi nåede også at se den faste udstilling samt en sanseudstilling, hvor man dog var i fare for at blive rendt ned af løbende børn hele tiden, inden vi skulle hjem med toget.
Jeg deltog også i et readathon. Jeg havde ikke så meget overskud hele tiden, men nogle sider blev det da til. Sådan var stort set hele min februar. Vekslende mellem at være i over- og underskud af energi.
Jeg tilbragte også tid med min familie, hvilket var dejligt.
På månedens sidste dag var jeg med en veninde i biografen og se La La Land. Det var en sød film, der ikke endte som jeg måske havde forventet.


I februar fik jeg læst 17 bøger på i alt 4497 sider. Ganske udemærket, men jeg håber på at læse mere i marts. Jeg har ikke tal på, hvor mange bøger jeg fik anskaffet mig i februar, men et par stykker blev det da til.

Februars længste bog. Jeg fik læst hele 3 bøger på 500+ sider. Illuminae (599 sider), Jane Eyre (512 sider), Parasite (502 sider) .

Februars korteste bog. Adulthood Is a Myth på små 109 sider.

Februars klassiker. Jeg fik læst 2 klassikere i februar. Den ene var Jane Eyre, som var virkelig skøn og den anden var 1984, som jeg lige skal tænke lidt mere over.

Februars bogklubsbog var Sort land af Ahmad Mahmoud, som jeg ikke har læst, fordi jeg ikke kan komme med til det møde, hvor vi skal snakke om den. Om jeg får den læst ved jeg ikke endnu, men der er mange der lader til at være begejstret for den, så nu må vi se hvad der kommer til at ske.

Februars bedste læseoplevelse. Illuminae var helt igennem fantastisk. Det samme var Diabolik, Jane Eyre og Parasite.

Februars største overraskelse. Jeg havde ikke rigtig nogle overraskende læseoplevelser i denne måned, medmindre jeg tæller Illuminae med, for det var da virkelige en positiv overraskelse.

Februars skuffende læseoplevelse. Morning Glories startede virkelig fedt ud, men jo længere i serien jeg læste, jo flere spørgsmål blev der stillet uden at der blev givet nogle svar. Det var selvfølgelig for at bevare spændingen, men til sidst blev det bare irriterende. Jeg har ikke læst afslutningen endnu, og jeg ved heller ikke om jeg har i sinde at gøre det. For hvad nu hvis den heller ikke kommer med egentlige svar?

I marts vil jeg gerne prioriterer min læsning i endnu højere grad end jeg gør nu. Jeg har brug for noget mere kvalitetstid sammen med nogle gode bøger. Det kan godt gå hen at blive en udfordring fordi jeg har ikke mindre end tre aftenarrangementer på arbejdet samt en temadag i Odense (men der kan jeg trods alt læse i toget).
Jeg vil også gerne ud at gå nogle flere ture ved åen, og komme lidt mere regelmæssigt afsted til træning.


Læste bøger:
Amie Kaufman & Jay Kristoff: Illuminae (The Illuminae Files #1)
Patrick Ness: Vi andre bor her bare
Kenneth Oppel: Når man først har sagt ja
Charlotte Brontë: Jane Eyre
A. Silvestri: Sand og sten, stål og glas
Mira Grant: Parasite (Parasitology #1)
Charlaine Harris: Shakespeare's Landlord (Lily Bard Mysteries #1)
Nick Clausen: Hummerkongens Hævn (Hummerkongens Hævn #1)
Nick Spencer: Morning Glories vol 3: PE
Nick Spencer: Morning Glories vol 4: Traunts
Nick Spencer: Morning Glories vol 5: Tests
Nick Spencer: Morning Glories vol 6: Demerits
Nick Spencer: Morning Glories vol 7: Honors
Nick Spencer: Morning Glories vol 8: Rivals
S. J. Kincaid: Diabolik (The Diabolic #1)
Sarah Andersen: Adulthood Is a Myth (Sarah's Scribbles #1)
George Orwell: 1984